Skip to main content

A Réti Csík Természetvédelmi Egyesület partnerségben a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel nemrégiben megbeszélésre hívta meg a Környezetvédelmi Őrség, a Városi Rendőrség, a Halász-Vadász Egyesület, valamint a környezetvédelmi szervezetek képviselőit.

A találkozó célja volt megoldást találni az országos védettséget élvezõ gyepi béka (rana temporaria) védelmére, hiszen ilyenkor tavasszal megsokasodnak a „békacombvadászok". A békák lábait a helyszínen levágják, majd a békákat otthagyják, azok pedig az idõjárás függvényében órákat-napokat szenvednek amíg kimúlnak. A gyepi békák egyik kedvenc területe Szécsenyben találhat. A Barátok Szegének nevezett helyi védettséget élvezõ természetvédelmi területen az elmúlt években több száz béka esett áldozatul a békacombra vadászóknak.

A hatékony védelem érdekében szükséges a különbözõ szervezetek, intézmények közötti együttmûködés, hiszen egy civil szervezetnek nem áll jogában számonkérni vagy büntetni, ezzel szemben sem a Környezetvédelmi Õrségnek, sem a helyi rendõrségnek nincs kapacitása egy ilyen jellegû terület folyamatos felügyeletére. A megbeszélésen az a megállapodás született, hogy az õrség és a rendõrség kiemelt figyelmet szentel a problémának, és amennyiben a területen tartózkodó civilek igénylik, azonnal kiszállnak a terepre, hogy felelõsségre vonják a tetten ért személyeket.

Fontos, hogy az 57/2007-es védett területekre vonatkozó sürgõsségi kormányrendelet 52-es cikkelye g) pontja, valamint a 49/2011-es törvény szerint bûncselekménynek számít a nemzeti érdekeltségû szigorúan védett faj, a gyepi béka befogása, megölése. Tettenérés esetén 30.000-60.000 lej bírság, vagy 3 hónaptól 1 évig terjedõ börtönbüntetés szabható ki.

A gyepi békák a párzási idõszakban a legsebezhetõbbek, hiszen ilyenkor nagyobb tömegben csoportosulnak és könnyen megfoghatóak. Ez az idõszak az idõjárástól függõen megközelítõleg egy hetet tart. A programban részt vevõ civil szervezetek célja, hogy ebben az idõszakban kiemelt figyelmet szenteljenek a problémának, cikkekkel, információs táblákkal hívják fel a figyelmet a gyepi béka védettségére. Ugyanakkor a civil szervezetek erre az egy hétre „õrséget" szerveznek, amelyre minden környezetvédelemet fontosnak tartó embert várnak. A pontos idõpont szintén idõjárásfüggõ, valószínûleg március közepére tehetõ. A kiemelt egy hét alatt betekintést nyerhetünk a gyepi békák életébe, szakemberek segítségével érdekes elõadások is hallgathatunk. A programban részt venni szándékozók jelentkezhetnek Péter Gabriellánál a 0740-702509-es telefonszámon.
A program megvalósításában partner a Zöld SzékelyFöld Egyesület, támogató a Polgár-Társ Alapítvány.

Barátok Szege

Helyi jelentõségû természetvédelmi terület. A Csíki-medence egyik legjobb állapotban megõrzõdött ártéri tájrészlete. Az 1970-es, 1980-as években az Olt szabályozása során a folyó természetes medrét feltöltötték, óriási természeti kárt okozva. A régi meder egyedül itt, a Szeredai-fürdõtõl északra maradt meg.

A Barátok Szege egy majdnem egy hektáron elterülõ mocsár. Tavasszal számos vonuló madár figyelhetõ meg itt: vadlúd és vadréce fajok, cankók, lilék, gémek. Ugyanakkor a terület a gyepi béka egyik legnagyobb csíki populációjának a szaporodóhelye. A Székelyföldön kecskebékának nevezett faj jellegzetes hegyvidéki kétéltû. Egykor nagyon nagy számban fordult elõ a székelyföldi medencékben.

Az európai kétéltûek között egyedülálló módon a hegyi patakokat használja tavaszi vándorlásra. Hegyi forrásokban telel, és az elsõ nagyobb hóolvadással lesodródik az áradó patakokon, majd gyalogosan jut el a patak mentén vagy az Olt árterületén található sekély tavakba. Itt a békák nagy csapatokba gyülekeznek és szaporodnak. Minden nõstény egy dió nagyságú petecsomót rak le, amely a vízben hamarosan hógolyó méretûre duzzad. A felnõtt békák petézés után szétszélednek, és õszig szárazföldi életmódot folytatnak. A felnõtt békák több kilométeres távolságból is visszatalálnak az általuk ismert szaporodóhelyre.

Viszonylag nagy termete és tömege miatt combját sok helyen gyûjtik. Az utóbbi évtizedekben azonban számuk nagymértékben lecsökkent, ezért a faj védelem alá került. A romániai természetvédelmi törvény értelmében szigorúan védett faj, gyûjtése csak a Környezetvédelmi Hivatal által kibocsájtott engedéllyel lehetséges.

Számos madár (gólya és gém fajok, békászó sas) és emlõsfaj (nyest) számára fontos táplálék. A petéket és a lárvákat gõték, halak és számos gerinctelen állatfaj fogyasztja.

Forrás: http://zoldszekely.ro/new/tevekenyseg.php?tevid=110

TOP 5