Skip to main content

Ha nem szeretnénk drága kozmetikumokra költeni, és időnk is engedi, készíthetünk otthon is hatékony bőrápoló szereket. A fokhagymától kezdve a vörösboron keresztül a legkülönfélébb olajokig sok minden segíthet a tökéletes bőr elérésében. Tippek tavaszi újjászületéshez.

Ha hétfőn elkezdtük a tisztítókúrát, és kedden már sportoltunk, elképzelhető, hogy szerdára már látjuk az első eredményt a bőrünkön. A kiváló mérgek miatt pattanások és kiütések keletkezhetnek ilyenkor az arcon, a háton és a dekoltázson, de ettől nem kell megijedni. A harmadik napot szánhatjuk bőrápolásra: a legegyszerűbb, ha házi receptekhez nyúlunk.

A mindenható olívaolaj

Az egyik legkeresettebb természetes bőrápoló az extra szűz, színtiszta olívaolaj, ami még a legérzékenyebb bőrtípushoz is tökéletes. Jótékony hatásával már az ókori Egyiptomban is tisztában voltak. Tele van vitaminnal (A, E) és antioxidánsokkal, ezért egyszerre hidratál és gátolja az öregedést.

Legegyszerűbb felhasználási módja, hogy lefekvés előtt alaposan megmossuk az arcunkat vízzel, majd bekenjük olívaolajjal, és hagyjuk felszívódni. Készíthetünk belőle maszkot is, ilyenkor az olajat tojással és mézzel érdemes összekeverni. Hagyjuk fent 15 percig: a hatás már pár nap után észrevehető.

Tengeri sóval vagy cukorral összekeverve nagyon jó bőrradír – szaunázás közben még hatékonyabb a mix. Ha valaki attól tartana, hogy az olaj eltömíti a pórusokat, fellélegezhet, az olíva e téren kivétel: puhább és egészségesebb lesz tőle a bőr. A só az arcra jobb, a cukor pedig testünk többi részére. Ezt a procedúrát heti egyszer érdemes megismételni. A babapopsi-hatás garantált.

Ha nagyon száraz a bőrünk, ami a tél vége felé nagyon gyakori, egy kád fürdőbe tegyünk háromnegyed pohár olívaolajat is – megkönnyebbül tőle a testünk. Emellett bőrpuhításhoz használhatunk babaolajat, vagy vazelint is.

Alapszabály, hogy nem szabad sminkben, arctisztítás nélkül lefeküdni. Jó hír viszont, hogy mivel nem irritálja a bőrt, az olívát használhatjuk sminklemosóként is (még a vízálló szemfestéket is leszedi), és a borotvahabot is tökéletesen helyettesíti. Arra minden esetben vigyázzunk, hogy az olívaolaj jó minőségű legyen, ezen nem szabad spórolni.

Fáradt bőrünket nemcsak olívaolajjal ápolhatjuk, van, aki szerint a jojobaolaj a tökéletes megoldás, mert bár ápol, nem lesz tőle zsíros a bőrünk. Szintén ajánlott a kókuszolaj, a szezámolaj, a mandulaolaj, a szőlőmagolaj, a shea vaj és a kókuszvaj. A választás azon múlik, kinek, mennyire hajlamos a bőre a kiszáradásra. Ezeket az olajakat fürdés után érdemes használni.

Citrusvilág

A narancs frissen facsart leve frissítően hat a bőrre és összehúzza a pórusokat. Szűrjük le a kifacsart levet, áztassunk bele egy vattapamacsot, és töröljük át vele az arcunkat. Hagyjuk hatni 2-3 percig, majd mossuk le. A magas C-vitamin tartalom miatt üde és fényes lesz a bőrünk, és az öregedést is lassítja.

A narancs leve fele-fel arányban keverve vízzel, és egy kanál mézzel remek hajkondicionáló is egyben. Tegyük a megmosott hajra, és hagyjuk rajta 5-10 percig. Az eredmény fényes, egészséges haj. Ennek a gyümölcsnek ugyanakkor nemcsak a leve, de a megszárított héja is hasznos lehet, ugyanis remek bőrradír.

A citrom is segítségünkre lehet a tavaszi megújulásban. Ha zsíros a bőrünk, belekeverhetünk pár csepp citromot egy doboz sima joghurtba (ne legyen zsírszegény), a kombinációt pedig itt is feldobhatjuk egy kanál mézzel. A maszkot nyugodtan fennhagyhatjuk akár 20 percig is. A keverék tisztít és összehúzza a pórusokat, feszesebbé teszi a bőrt, és gyulladáscsökkentő hatása is van, így gyógyítja a kisebb sebeket, pattanások után maradt hegeket. Vigyázat, ha túl sokat használunk a citromból, érzékennyé válhat a bőrünk a napfényre.

Azt már megírtuk, hogy pattanások ellen nem jó a fogkrém, viszont készíthetünk maszkot ananászból. Pépesítés után 15 percig kell az arcunkon hagyni. Az érett paradicsomot zabliszttel és tojássárgájával kell összefőzni ahhoz, hogy megszülessen a jótékony mixtúra. Az almapép mézzel összekeverve ugyanígy hasznos lehet, de jó megoldás a méz-tojássárgája-túró-citromlé alkotta elegy is. Utóbbi pakolást akár fél órán át is magunkon hagyhatjuk, és dekoltázsunkat is kényeztethetjük vele.

Bűzös jótékonyság

Bár a fokhagyma szagát valószínűleg sem a szánkban, sem a bőrünkön nem szeretjük hosszútávon, pattanások ellen antibakteriális hatása miatt kiválóan használható. Nyomjon össze néhány gerezdet, helyezze a pattanásokra, hagyja hatni 15 percen keresztül, majd öblítse le.

Kleopátra a mézes-szamártejes fürdőn kívül állítólag sörben is rendszeresen megmártózott, a bátrabbak az utóbbit kipróbálhatják. Emellett a pezsgőt is emlegetik bőrápolóként, az olasz nőkről pedig állítják: vörösborral és tejjel küzdenek az öregedés ellen. Kedvelt recept a következő: keverjen össze egy evőkanál vörösbort, egy teáskanál kakaóport és ugyanennyi zöldtea port. Ha nagyon száraz a bőre, újfent tehet bele mézet is. Az alkoholos maszkokkal azonban jobb óvatosan bánni: először teszteljük kis felületen, hogy kiderüljön, nem irritálja-e a bőrünket.

Víz, gőz, forróság

Bár télen nem ajánlott, tavasszal már elkezdhetjük a méregtelenítést. A szauna ebben jó társunk lehet. Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza, így segíthet a stresszoldásban is.

Óvatosan kell ugyanakkor bánni a hőkamrákkal, mert a verejtékcseppekhez könnyen tapad szennyeződés, ami nemhogy tisztítja bőrt, de akár serkentheti is a pattanások kialakulását. A gyakori szoláriumozással is csínján kell bánni: a mesterséges napozás eltömítheti a pórusokat és fokozhatja a miteszerek kialakulását.

A méregtelenítésben szintén fontos a megfelelő folyadékbevitel (2-3 liter naponta): minél kevesebbet iszunk, annál petyhüdtebb lesz a bőrünk, ezen a helyzeten pedig képes rontani többek között a kávé is, aminek dehidratáló hatása van.

Forrás: http://hvg.hu/divat_design/20130226_tokeletes_bor_tippek#utm_source=hvg_daily&

Kép forrása: http://divany.hu/egeszseg/2011/10/01/tippek_az_egeszsegert_ha_mar_elmultal_harminc/

TOP 5