Skip to main content

Hiányzó fogak pótlását segítheti majdan az az új technológia, amelyet brit kutatók dolgoztak ki: a Londoni King's College kutatócsoportja felnőtt ember fogínyszövetének sejtjeit és egerekből vett sejteket használtak fel fognövesztéshez.

Laboratóriumban még több sejtet tenyésztettek a fogínyszövet hámsejtjeiből és azt egerekből vett mesenchymális sejtekkel vegyítették. A mesenchymális sejteket úgy tenyésztették, hogy azok indukálják a hámsejteket, hogy foggá növekedjenek. Ezen sejtek kombinációját beültették egerekbe, ahol képesek voltak hibrid emberi és egérfogat növeszteni, amelynek életképes gyökerei voltak.

Kutatók már képesek voltak biofogat létrehozni embrionális őssejtekből, ám ez az eljárás nagyon drága, és a módszer klinikailag nem célravezető. Az új eljárást is tovább kell fejleszteni, és még évekbe telik, amíg fogorvosok a mindennapokban is használhatják az eljárást.

A kutatásban a következő lépés az lesz, hogy emberi mesenchymális sejtek könnyen hozzáférhető forrásához jussanak a szakemberek, és abból elegendőt tudjanak tenyészteni annak érdekében, hogy klinikailag jól használható technológiai szülessen könnyen.

Mesenchymális sejteket a bölcsességfog beléből lehet nyerni, a legnagyobb nehézség az, hogy megfelelő mennyiséghez jussanak a szakemberek. A nagy előrelépés az, hogy azonosítottak egy sejtpopulációt, amely klinikailag használható. Most azon dolgoznak a kutatók, hogy megtalálják a mesenchymális sejtekhez való hozzájutás egyszerű módját.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2013/03/11/foginysejtekbol_novesztettek_fogat/
Kép forrása: http://goeshealth.com/wp-content/uploads/2011/10/whiten-teeth.jpg

TOP 5