Skip to main content

Egyre jobban elterjed Kínában az a gyakorlat, hogy a bankok magas hozamú megtakarítási termékeket hoznak létre az alacsony kamatot kínáló bankbetétek alternatívájaként. A Kínai Bankfelügyelet arra figyelmezet, hogy a gyakorlat fokozottan kockázatos, mert az ügyfél sokszor egyáltalán nem tudja, milyen típusú termékbe helyezik el a megtakarítását. A pilótajátékhoz hasonlító gyakorlatot ezentúl sokkal szigorúbban fogják kezelni, így próbálják az egész bankrendszerre leselkedő veszélyt kiiktatni a kínai pénzügyi rendszerből.

Jelentős kockázatot jelent a kínai bankrendszer egészére nézve az a gyakorlat, amit a helyi bankok vagyonkezelés címszó alatt folytatnak. Az alacsony banki kamatok miatt úgy kínálnak magas hozamú megtakarítási lehetőséget, hogy az ügyfél nem tudja, mibe is fektet valójában.

A bankok a magas hozamú vagyonkezelési termékeket a bankbetétek alternatívájaként kínálják ügyfeleiknek. A begyűjtött pénz nagyjából felét alacsony kockázatú eszközökbe helyezik el a pénzintézetek, míg a fennmaradó részből a legkülönfélébb dolgokat finanszírozzák.

Elemzők attól tartanak, hogy a pénz egy részéből magas kamaton kockázatos projekteket finanszíroznak a bankok. Tipikusan olyan projektekre kell itt gondolni, amelyet a bank maga nem finanszírozott meg, de ezen a konstrukción keresztül fel tudja vállalni a kockázatot (részben az ügyfélre hárítva a kockázatot). A bankok ezzel a módszerrel ki tudnak kerülni bizonyos hitelezési korlátozásokat, ezért a bankfelügyelet árgus szemmel figyeli a veszélyes banki gyakorlatot.

A gyakorlat azért fokozottan veszélyes, mert a bankok a rövid futamidejű forrásokat hosszú távű hitelek formájában helyezik ki, így ha nem folyik be elegendő pénz, akkor félő, hogy nem tudják visszafizetni a tőke összegét a befektetőknek. Tulajdonképpen egy pilótajátékról van szó, ami addig tud működni, amíg folyamatos kereslet van a termékek iránt és így folyamatosan áramlik be a pénz.

Figyelmeztet a felügyelet

A Fitch Ratings becslései szerint az elmúlt években jelentősen felfutott Kínában az ilyen típusú befektetési termékek állománya. Tavaly év végén az összes betétállomány 14,5 százalékát tették ki ezek a termékek.

A Kínai Bankfelügyelet arról határozott, hogy a banki ügyfelek körében igen népszerű, de struktúráját tekintve átláthatatlan befektetési termékek forgalmazását jobban le kell szabályozni, mivel ezek az egész bankrendszerre nézve jelentős kockázatot jelenthetnek. A felügyeleti szerv szerint a betéteknél magasabb hozamot ígérő termékek sokszor átláthatatlanok, így az ügyfél nem is tudja, milyen mögöttes termékből származik a magas hozam.

A felügyeleti határozat szerint egyértelműen meg kell határozniuk a bankoknak, hogy mibe fektetik a speciális vagyonkezelési termékekbe gyűjtött pénzeket. Azt is kiköti a szabályozó, hogy az alacsonyabb kockázatú kötvényeken kívül a kibocsátott befektetési termékekből összegyűjtött pénzek maximum 35 százalékát lehet hitelek formájában kihelyezni.

A Bankfelügyelet figyelmét akkor keltette fel a veszélyes gyakorlat, amikor decemberben a Huaxia Bank egyik terméke óriási felfordulást okozott. A bank nem fizette vissza ügyfeleinek a befektetéseiket, és arra hivatkozott, hogy ő csak továbbította egy harmadik fél termékét. Az eset addig fajult, hogy utcai tiltakozások bontakoztak ki, míg végül az érintettek visszakapták befektetésük összegét, de a magas hozamokról le kellett mondaniuk.

Forrás: http://www.investor.hu/news/20130329-pilotajatekot-uznek-a-kinai-bankok.html

Kép forrása: http://www.21cb.net/china-currency-challenges/

TOP 5