Skip to main content

Hatvan településen utasította lakossági víz- és csatornadíj-csökkentésre a helyi közműszolgáltatót a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) - tudta meg pontosan meg nem nevezett forrásból a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában azt írta: a hatóság nyolcvan eljárást indított. Hatvan településen megtiltotta a jogszabálysértőnek talált díj további alkalmazását és jogszerű díj használatára kötelezte a szolgáltatót.

A hivatal a legtöbb ügyben a tavaly bevezetett alapdíjat tiltotta meg. Ha ugyanis 2012 előtt nem volt alapdíj a szolgáltatáson, ilyet tavaly már az önkormányzat nem határozhatott meg jogszerűen. Ekkortól ez miniszteri hatáskörbe került. Számos határozat arról tanúskodik, hogy a képviselő-testületek „félreértették” azt a szabályt, miszerint tavaly a forgalomarányos díjat legfeljebb bruttó 4,2 százalékkal emelhették. Ekkor nőtt ugyanis az áfa 25-ről 27 százalékra – vagyis a nettó vízdíjon csak 2,56 százalékot húzhattak. Sokan ugyanakkor a nettó díjon emeltek 4,2 százalékot.

Az érintett szolgáltatók közül az általunk tegnap elért Jasper Lóránt, a Pilisen szolgáltató Daköv Dabas és Környéke Vízügyi Kft. ügyvezetője kifejtette: a határozatnak eleget tesznek. A döntés körülbelül ötezer fogyasztót érint. Tavaly az alapdíj mellett alacsonyabb, forgalomarányos tarifát vezettek be. A mostani döntés értelmében elvileg visszaáll a 2012 előtti állapot, ám a korábbi díjat az engedélyezett 4,2 százalékkal megemelik – vázolta az ügyvezető.

A díjszerkezet módosulása bizonyos fogyasztóiknak többletkiadást okoz, de összességében néhány millió forintot biztosan vissza kell fizetniük a lakosságnak. A cég esete speciális: a Daköv az iparágban zajló összevonások folytán tavaly július 1-jével vette át Pilis fogyasztóit a szintén önkormányzati tulajdonú Gerje Forrás Kft.-től. A múlt év első felében kiszámlázott alapdíjat tehát utóbbi, más tevékenységeit azóta is folytató társaságnak kell visszatérítenie.

Ritter Géza, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) vezérigazgatója kérdésünkre leszögezte: az ÉRV tevékenységében a MEKH nem talált ilyen hibákat. Az általuk átvett területek korábbi határozatai kapcsán merültek fel kifogások. A 24 település 13,9 ezer fogyasztóját érintő döntések alapján a korábbi szolgáltatók tevékenysége folytán összesen 1,4 millió forintot kapnak vissza a fogyasztók.

A hivatal kivételeket is tesz. A Dunántúli Regionális Vízműnek, illetve a Bakonykarszt Zrt.-nek – Tótvázsony, illetve Hidegkút esetében – az uniós beruházások miatt külön engedélyt adott a 4,2 százalékos áremeléstől eltérő díjak felszámítására.

Megtudtuk: a július 1-jére beharangozott tízszázalékos országos vízdíjcsökkentést már a korrigált tarifákra kell vetíteni. Úgy tudjuk, a kormányzati egyeztetések elmozdultak a holtpontról. Az iparágban már látnak reményt arra, hogy elkerüljék a kisebb településeken működő, vagyis nagyobb önköltségű szolgáltatók csődjét. Két megoldás is felmerült: az egyik a távhőszektorban alkalmazott „kompenzáció”, amiről indokolt esetben a hivatal dönthet. Míg azonban a távhőszektorban ennek forrását az áramfogyasztók fizetik be, a vízcégek esetében egyelőre erről nincs hír. A másik, hogy az idén bevezetett közművezeték-adó egy részét a cégek meghatározott beruházások fejében leírhassák.

A lap szerint az emelt díjból származó többletbevételt és annak kamatát a felhasználók számára tehát vissza kell téríteni. A határidő a legtöbb esetben május vége.

A teljes lista egyelőre nem ismert, a hivatal honlapján megjelent határozatok egyelőre 36 települést érintenek – hajdú-bihari nincs közöttük. Ezek a következők:

Biatorbágy, Pilis, Gerényes, Kishajmás, Nyírmada, Pusztadobos, Királyhegyes, Kiszombor, Apátfalva, Magyarcsanád, Nagylak, Medgyesegyháza, Bánkút, Pilisvörösvár, Újkígyós, Kisszékely, Pálfa, Tolnanémedi, Nagyszékely, Simontornya, Geresdlak, Kecskéd, Oroszlány, Tamási, Pári, Értény, Felsőnyék, Fürged, Iregszemcse, Koppányszántó, Magyarkeszi, Nagykónyi, Nagyszokoly, Újireg, Ceglédbercel, Szakoly.

hir24.hu

Forrás: http://www.hirlap.eu/index.php/aktualis/item/1855-visszaadjak-a-vizdijat

Kép forrása: http://www.zoldkoznapok.hu/munkahely.php

TOP 5