Skip to main content

A Kossuth téri fairtás demokrácia- és környezetellenes Az Országház körüli tér megújítása szükséges, azonban annak most tapasztalt módja elfogadhatatlan. Az V. kerületi önkormányzat tévesen hivatkozik a Levegő Munkacsoportra, amikor a tömeges fakivágást igazolni igyekszik. A Levegő Munkacsoport mindössze egy fa kivágását és kilenc átültetését tartotta elkerülhetetlennek a mélygarázs kialakítása érdekében, nem pedig mintegy 160 fa kíméletlen elpusztítását, ami tavaly és idén megtörtént. Mélységesen elitélendő az is, hogy a jogszabályok és a demokrácia semmibe vételével irtották ki a fákat.

Az Országház előtti tér már régóta átalakításra szorul. Méltatlan Magyarországhoz, hogy az egyik legszebb műemléki környezetben lévő teret, amely egyúttal hazánk központi helye, nagyrészt aszfalt borítja, és parkoló autók uralják. Az lenne a legjobb, ha képviselő hölgyek és urak, miniszterek és államtitkárok tömegközlekedéssel, kerékpárral, gyalogosan, esetleg taxival közelítenék meg a Parlamentet.

Mivel erre sajnos semmi reményünk nincs, kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy a téren mélygarázs épül. Mindezt a Levegő Munkacsoport már 2010-ben jelezte az illetékeseknek, így Budapest V. kerületi önkormányzatának. A civil szervezet a Főkert tanulmánya alapján elfogadta, hogy a mélygarázs létesítéséhez egy fát ki kell vágni, kilencet pedig átültetni (a vonatkozó levelezés mellékelten olvasható).

A tavalyi és a mostani tömeges fakivágás azonban elfogadhatatlan és felháborító (2012-ben 76 fát és idén is 70-80 fát irtottak ki a téren).A legutóbbi fakivágást engedélyező határozat egy nappal azelőtt született meg, hogy a fákat el kezdték volna nagy erőkkel kivágni, ráadásul a határozat rögtön jogerőre is emelkedett. 

Elképzelhető, hogy egyes fákat elkerülhetetlenül ki kell vágni egy építkezés miatt, illetve azért, mert elöregedettek és balesetveszélyessé váltak. Ugyanakkor egy nagyvárosban – és különösen annak belső, sűrűn épített területén – minden fa érték, és így a kivágásukról szóló döntés előkészítésénél a legnagyobb gondossággal kell eljárni, bevonva minden érintettet.

Demokráciánk állapotát mutatja, hogy épp az Országház előtti tér, vagyis az ország központi tere átalakításáról, az ott található fák sorsáról szóló döntésbe sem a helyi lakosságot, sem az érintett civil szervezeteket nem vonták be. Ez egyúttal döbbenetes üzenet is országunk lakóinak: az ő véleményük nem számít, ne is próbálkozzanak. Azonban ezzel a hozzáállásával a kormány – hogy stílszerűek maradjunk – saját maga alatt vágja a fát. Egyrészt növekszik a társadalmi elégedetlenség, másrészt az átalakítás elfogadottsága (jelen esetben a Kossuth téré) sokkal kisebb lesz, mint abban az esetben lenne, ha azt társadalmi egyeztetés előzte volna meg.

Mit fog tenni ezek után a Levegő Munkacsoport?

Ezen állásfoglalás kinyilvánításán kívül sajnos semmit nem tud tenni ebben a konkrét ügyben. Régebben jogi eljárást indított volna, és akár bíróságra is ment volna, vállalva az akár több évig tartó pereskedést is, és az ezzel járó sokrétű feladatokat (nem utolsó sorban a kommunikációt a sajtóval és más érintettekkel). Mindehhez többek között kertészeti szakember, jogász, kommunikációs munkatárs is kellenek.

Továbbá biztosítani kell az adminisztratív és technikai hátteret (könyvelő, legalább egy kis iroda, telefon stb.). Az utóbbi két évben azonban a Levegő Munkacsoportnak (mint általában a környezetvédő civil szervezeteknek) nyújtott állami támogatások a korábbinak a töredékére zuhantak, és sajnos a lakosság jövedelmi viszonyai se javultak annyira, hogy nőhetett volna az adakozási hajlam. Ezért – a korábbi évektől eltérően – a Levegő Munkacsoportnak nincs forrása arra, hogy a Kossuth térrel kapcsolatos vagy az ehhez hasonló, jelentős munka- és szakértelem-igényű feladatok esetenként több százezer vagy akár millió forintra rugó költségeit finanszírozza.

Forrás: http://www.levego.hu/hirek/2013/04/a_kossuth_teri_fairtas_demokracia_es_kornyezetellenes

TOP 5