Skip to main content

Kán egyutcás gyönyörű falu a Zselic és a Mecsek határán, ahol működő gémeskútra, szegre akasztott földműves eszközökre, a paraszti élet ezer emlékére talál az ember.

S mintegy esszenciaként a település közepén áll az Ács-porta, egy romkocsmává formált szérűvel.

A település „főnöke”, a copfos, bőrkalapos, hatvanas úr Ács Lukács. Mert polgármester, az nincs, hiszen a falunak összesen hat állandó lakója van. Mégis nagy a nyüzsgés, a három tucatnyi épületet egytől egyig felújították, s hétvégeken ellepik Kánt a városiak. Ács Lukács így összegzi a falu történetét:

– Egy százhalombattai kft. jó tíz éve megvette a falu felét, felhúztak néhány házat, s helyi védettséget kértek a területre. A védettség, a falu békéje megmaradt, a cég csődbe ment. A házakat pécsiek, fővárosiak vásárolták meg, s most 36 lakható épület áll itt.

– Mikor került ide Ács Lukács?

– Húsz éve, ausztriai vendégmunkából hazatérve. Sváb, hagyománytisztelő családból származom, s gyerekkorom óta gyűjtöm a falusi régiségeket. Most három berendezett tornácos házam van, de már hasonló a többi porta is, ilyen skanzenfalu nem sok van az országban.

– Hogy lett ebből Káni Filmfesztivál?

– A Mecsek együttes népi táncosai másfél évtizede itt poénkodtak a cannes-i névrokonsággal, amiből baráti találkozó született. Napjainkra pontos fesztiválkoreográfiával: június utolsó hétvégéjén kiállítással indul, hajnalig tartó szabadtéri vetítéssel folytatódik, gyereklovagoltatással, zenés, táncos műsorokkal zárul.

– Ingyenes minden. Miből telik rá?

– A fellépők csak szállást kérnek, jómagam pedig a pécsi Király Pizzériában teremtettem meg hozzá az anyagi hátteret. Ahol ugyancsak divatot csináltam: én voltam az első, aki kivitte az asztalokat az utcára.

Bozsokról, Bécsen át

ÁCS LUKÁCS 1950-ben született Palotabozsokon. Erősáramú technikusnak tanult, 16 évet dolgozott a Mecseki Ércbányászati Vállalat III.-as üzemében, 7 évig bécsi szállodában volt mindenes szerelő, 1994-től 2010-ig a pécsi Király Pizzériát vezette.

1991 ÓTA vannak házai Kánban, azóta ott is él. Két lánya van, Dóra 35, Luca 30 éves, és olykor egy unoka is szaladgál körülötte.

Forrás: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/aki-elsokent-pakolt-ki-a-kiraly-utcaban-496749

Kép: „Ilyen skanzenfalu nem sok van az országban” – Ács Lukács (fotó: Mészáros B. Endre)

TOP 5