Skip to main content

Nem nyert a földpályázaton, és a legelőit is elveszítette a bábonymegyeri Gál Ferenc. A férfi egyike annak a két gazdálkodónak, akik márciusban földfoglaló demonstrációval tiltakoztak az ellen, hogy egy, a területet parlagon hagyó helyi nagybirtokos nyerte el az általuk használt föld bérleti jogát.

Gál a 22-ből 13 marhát kényszerült eladni, hogy biztosítsa a túlélést - számol be a szomorú történetről a sonline.hu. "A nyomott árakhoz képest, meg ahhoz, hogy senki sem akar tehenet venni, nem panaszkodhatok arra, amennyit kaptam értük – mondta Gál, amikor valamennyire sikerült összeszednie magát. – Sok földpályázat-nyertesnek nincsenek állatai, érdekes, még sincs különösebb érdeklődés a tehenek iránt."

A lap Ágh Jánost, a nyertes földbirtokost is megkereste, mivel nemcsak ő, de a vendéglátásban dolgozó családtagjai is nyertek a földpályázaton: a család a környéken meghirdetett 600 hektárból a férfi szerint 380-at nyert el. "Sok ez? Nem sok, a több ezer állathoz képest, márpedig ha valami, ez számít az elbírálásnál. Az összes bérelt földet műveljük, azt a 80 hektáros területet, amit Horváthék mutogatnak, hogy parlagon hever az út mentén, ugaroltatjuk és trágyát hordunk rá, mert legelőnek szánjuk. Nagyon sok takarmány kell a rengeteg állatnak, annyira sok, hogy arra a 400 hektárra is pályázni fogok, amit még nem hirdettek meg haszonbérletbe."

"Eddig mindig azt mondtam, hogy mindenkinek kell egy falat kenyér. De már kezdem elveszíteni a türelmem – fogalmazott Ágh. – Bármilyen érdekes, sajnálom Gálékat, a jószágokat még jobban. Én még arra is hajlandó lettem volna, hogy ha kérik, akár még állatokat is adtam volna nekik, vagy megengedtem volna, hogy a földemre hajtsák a jószágaikat.

De ehhez ezt a pályázatosdit nem így kellett volna intézni. Előtte nem kerestek meg, nem akartak velem szóba állni, e helyett feljelentgetnek, akasztófáznak, lejáratnak a médiában. Így pedig nem megy. Nem foglalkozom velük, akad nekünk dolgunk elég, ezerötszáz birka ellik, műveljük a földeket..."

Forrás: http://index.hu/belfold/2013/05/30/elsiratta_a_marhait_a_babonyi_gazda/

Kép forrása: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/foldet-nem-nyert-eladta-es-elsiratta-teheneit-a-babonyi-gazda-499735

TOP 5