Skip to main content

A jelenlegi 7,2 milliárdról 9,6 milliárdra növekedhet a Föld népessége 2050-re az ENSZ új számításai szerint. Az új előrejelzés 300 millióval magasabb a korábbinál. Azt azonban ne gondoljuk, hogy olyan távoli mindez, csak tizenkét év kell az újabb 1 milliárdhoz.

Az ENSZ frissített prognózisai szerint 2025-re 8,1 milliárd fő lehet a Föld népessége, 2050-re 9,6 milliárd, 2100-ra pedig 10,9 milliárd. A kalkulációkban szerepet kapott az is, hogy a termékenység már azokban az országokban is csökkenni fog, ahol jelenleg még sokgyerekes családok vannak, ott pedig kissé nőni, ahol a gyermekek száma jelenleg alacsony.

Különböző szcenáriókat is felállítottak, a "magas" jelzéssel ellátott azt jelzi, ha minden nőre átlagosan féllel több megszületett gyermek jut, az "alacsony" pedig azt, hogy ez a változó épp ellentétesen alakul, vagyis féllel kevesebb gyermek jut minden nőre az alapszcenárióhoz képest. A magasabb termékenységgel számított forgatókönyv esetén a népesség nem 9,6 milliárdra, hanem 10,9 milliárdra nőne 2050-re. Az óriási meglévő népesség mellett a változó ilyen kis (átlagosan "fél" gyerekkel több) elmozdulása is nagy változásokat eredményez az előrejelzésben. 

A friss előrejelzés még magasabb a korábbinál, ami mögött az áll, hogy a korábbi termékenységi előrejelzések alacsonynak bizonyultak, például a közel-keleti országok esetében, másrészt a termékenység várható alakulásának pályája is változott, harmadszor a várható élettartam is magasabb lett néhány országban. 

A népességnövekedés szinte teljes egészében a fejlődő országokban fog bekövetkezni, 2100-ig a fejlődő országok népessége közel 3,7 milliárddal fog nőni, miközben a fejlett országoké minimálisan változik csak. A fejlődő országokból a fejlett országokba tartó migráció nélkül a fejlett országok népessége csökkenne is. 

A legnagyobb növekedés Afrikában lesz, 2,4 milliárddal lesznek többen 2050-re. A világ második legnépesebb országának, Indiának népessége 1,6 milliárdra nőhet a jelenlegi 1,3 milliárdról, átvéve ezzel a világ legnépesebb országa címet Kínától. Kína népessége ugyanis 2030-ban tetőzhet, míg Indiáé csak 2063-ban, legalábbis az előrejelzések szerint. 

(Grafikonok itt láthatók: http://www.portfolio.hu/gazdasag/nagyobbat_ugrik_a_vilag_nepessege_mint_korabban_gondoltak.3.185626.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox)

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/nagyobbat_ugrik_a_vilag_nepessege_mint_korabban_gondoltak.3.185626.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Kép forrása: http://www.vilaglex.hu/Erdekes/Html/7milliar.htm

TOP 5