Skip to main content

A Fidesz szerint az Országgyűlés pénteki döntésének köszönhetően a magyar föld a magyar gazdák és a családi gazdaságok kezében lesz, azok pedig, akik az új földtörvény ellen vannak, a spekulánsok és a nagybirtokosok mellé álltak.

„Az új földtörvény azért született, hogy megvédje a magyar földet attól a kiszolgáltatottságtól, amely tíz hónap múlva bekövetkezne, amikor véget ér a külföldiek földvásárlási moratóriuma – áll a Fidesz szombati közleményében. – Ezt a pillanatot a Fidesz-kormány – szemben a Gyurcsány-Bajnai-szövetséggel – nem kívánta ölbe tett kézzel nézni.” Az új törvény megfelel az uniós elvárásoknak, de megnehezíti azt, hogy a magyar föld külföldiek, illetve spekulánsok tulajdonába kerüljön, írják.

Megélhetés és munkahelyek

A törvény „megnyugtató garanciákat ad arra, hogy egy napon ne arra ébredjünk, hogy Magyarország egyetlen hatalmas külföldi repceültetvény” – áll a közleményben. A magyar termőföldet a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák fogják művelni. A kis családi gazdaságok száma növekedni fog, a nagybirtokok száma radikálisan visszaszorul. A mostani 50-50 százalékos arány helyett a magyar földek legalább 80 százalékát családi gazdaságok fogják művelni, és legfeljebb 20 százaléka lesz csak nagybirtok. Ez megélhetést és munkahelyeket fog biztosítani a vidéknek, életben tartja a falvakat – hangsúlyozzák.

A földtörvény lezárt egy korszakot

A nagyobbik kormánypárt szerint az új földtörvény egy korszak végét jelenti. Garantálja azt, hogy a zöldbárók helyett a magyar földművesek, a nagybirtokok helyett a családi gazdaságok, a külföldi spekulánsok helyett a magyar gazdák fogják művelni a földeket. „Ez a földpolitika kétségtelenül keresztülhúzza a Gyurcsány–Bajnai-szövetség számításait. Ha rajtuk múlna, a magyar föld szabad préda lenne, és Magyarországot végképp gyarmatosítani tudta volna a külföldi nagytőke” – írta a Fidesz.

Zárt ajtók és haverok

Kiemelték: földet venni szigorú feltételekkel lehet, a vevő személye és a szerződéskötés körülményei is szigorúak és átláthatóak lesznek. A birtokméret maximuma a felére csökken, a helyi földmozgásokat a családi gazdaságok fejlesztésére lehet felhasználni, a helyben lakó gazdálkodók választják meg azt a földbizottságot, amely dönt a helyi földvásárlásról. Földet a jövőben tehát kizárólag az vehet, akit a faluban a helyi gazdák szívesen látnak. Földet bérelni is kizárólag átlátható, nyílt pályázatokon lehet csak, szemben azzal a korszakkal, amikor „zárt ajtók mögött, haveroknak osztották a földet nevetséges összegekért” – fogalmaztak.

A törvény több mint egy éven keresztül széles körű társadalmi és szakmai egyeztetésen ment át. „A magyar gazdatársadalom egésze nyugodtan, megelégedéssel fogadja a földtörvényt. Ők, a politikai hisztériát keltő ellenzékkel szemben, pontosan tisztában vannak azzal, hogy a földpiac első számú szereplője a magyar földműves lesz a jövőben” – zárul a közlemény.

MTI

Forrás: http://videkert.blog.hu/2013/06/23/a_foldmuves_lesz_a_piac_elso_szamu_szereploje#more5374009

TOP 5