Skip to main content

Az iskolákban tanítani kell a saját települési hagyományokat, és gyűjteni kell a saját örökséget. A faluét és a városét is: először a környezetismeret tárgyban, később a rajz és művészeti ismeretek és gyakorlatok keretében.

A szak- és építészeti iskolákban tanítani kell az építészettörténetbe illesztett népi építészeti és építészeti hagyomány ismereteit.

A pedagógiai iskolákban legyen „Népi hagyományaink” tanszak és építészeti hagyományok tantárgy. Az önkormányzatok és falugondnokok ismerjék és ápolják a helyi táji, települési és építészeti örökséget és hagyományokat. Helyi örökségvédelem és ezek bevonása a falu hagyományrendszerébe, életébe.

Az építészet adott állami intézménye, a kijelölt minisztérium/ok biztosítsák az örökség és hagyományvédelem hatásos eszközeit, a törvényeket, rendeleteket, felügyeletet és adókedvezményeket.

A civil, szakmai szövetségek és kamarák legyenek támogatói a vidék építészeti hagyományainak. A vidékfejlesztő politikában legyen hely és akarat a helyi értékek védelmére. A vidéki ingatlantulajdonosok őrizzék meg és újítsák fel hagyományos építészeti örökségüket az ésszerű határokon belül.

A vidéki ingatlanfejlesztők kerüljék el a helyi értékkel rendelkező történelmi központokat. A vidéki tervező és engedélyező építészek vállaljanak felelősséget a táji-, települési- és építészeti örökség hagyomány-szellemű megőrzéséért. 

„A falu létezik, él és élni akar”

Istvánfi Gyula műegyetemi pr. em.

Forrás: https://www.facebook.com/pages/Vass-Zolt%C3%A1n-%C3%89rt%C3%A9kment%C5%91-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/197485266957472?ref=stream&hc_location=stream

TOP 5