Skip to main content
Bild digitális média elbocsátás mesterséges intelligencia

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Bild bejelentette, hogy 200 újságíró munkahelyét szünteti meg, a feladatukat ezentúl a mesterséges intelligencia látja el, írja a The Guardian.

De ez csak a kezdet

Az Axel Springer, a lapot kiadó vállalat közölte azt is, hogy ez csak a kezdet, a mesterséges intelligencia térnyerésével újabb munkahelyek is meg fognak majd szűnni.

hirdetés

A konkurens Frankfurter Allgemeine Zeitung az eset kapcsán hírül adta, hogy az újságírók e-mailben kaptak tájékoztatást az elbocsátás okairól, melyek között legfőképpen az üzleti környezet megváltozására való hivatkozás állt, vagyis az, hogy a digitalizáció következtében költséghatékonyabb a mesterséges intelligencia használata, mint az emberek alkalmazása.

Mathias Döpfner, a vállalat igazgatója már az év elején jelezte, hogy idén változások lesznek a cégnél, a kiadó gyakorlatilag digitális médiavállalattá válik.

Ezzel az a céljuk is megvalósulhat, hogy a mesterséges intelligencia jobb és eredményesebb lesz az információ gyűjtésében, mint az újságírók, azaz csak azok a lapok maradhatnak fenn a jövőben, melyek a legeslegjobb tartalmakat készítik, így a független újságírás jobb lesz, mint valaha volt.

Az alkalmazottak elbocsátása azonban annak a programnak a része, mellyel az Axel Springer 100 millió euróval lesz képes csökkenteni a költségeket a tervek szerint. A program júliustól lép életbe és 2024-ben fejeződik be, melytől azt várja a vezetőség, hogy a kiadó profitja 100 millió euróval nőhet az elkövetkező 3 évben.

Kritika

A Német Újságíró Szövetség erős kritikával illette a kiadó lépését. Nem csak arra hívta fel a figyelmet, hogy az elbocsátás „antiszociális“, hanem arra is, hogy a váltás gazdasági értelemben is megfontolatlan döntésnek tűnik.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Ezentúl a mesterséges intelligencia oldja meg a diák helyett a házi feladatot?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás:  Julius H. képe a Pixabay -en. 

TOP 5