Skip to main content
pántolószalag hulladék újrahasznosítás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Hazánkban specifikus gépsor kezdte el működését a Hamburger Recycling Hungary Kft. jóvoltából, írja a New Technology. 

Eddig nem volt lehetőség a logisztikában tömegméretekben használt pántolószalag újrahasznosítására, - miután Kína 2018-ban leállította az importját, és az jobb híján a föld alá került -, az osztrák Prinzhorn csoport részeként működő Hamburger Recycling Hungary Kft. azonban megoldani látszik a problémát.

hirdetés

Az indulást (2023. július) követő évben, azaz 2024-ben a tervek szerint 3000 tonna PET vagy PP-alapú hulladék kerül újrahasznosításra egy egyedi gépsor üzembe helyezésével.

Ahogy Karcub Mária, a cég ügyvezetője fogalmazott, idézi a lap:

„Rengeteg tesztelésen, finomhangoláson vagyunk már túl, és a tervek szerint rövid időn belül élesben is megkezdjük a pántolószalagok válogatását, darálását és továbbítását az újrahasznosítók felé. Mivel korábban ennek a hulladéknak a szelektív gyűjtése nem volt jellemző, egyelőre nehéz megbecsülni, milyen volumeneket érhetünk el. Az eddigi információink alapján a 3000 tonnát reális célnak tartom a kezdés utáni első évre, ami azonnal jelentős lépés lenne a logisztikai szektor ökológiai lábnyomának csökkentésében” 

Az ügyvezető kifejtette még azt is, írja a lap:

„Mostanra egyre több hulladékot tudtunk elhozni azoktól, akik regisztráltak a MOHU weboldalán és minket jelöltek meg partnerként. A kezdeti, átmeneti visszaesés után kimutathatóan emelkedésnek indultak a grafikonok, ami az uniós elvárásokban szereplő hazai újrahasznosítási célok teljesülése szempontjából is jó hír, egyben követelmény a szektorral szemben”.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Több mint kilencmilliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: josemm képe a Pixabay -en.

TOP 5